Cykeludstyr og cykeldele af god kvalitet

Cykeldele

Det er sundt at bevæge sig, og cykling er en god måde at få motion på, enten for at komme på arbejde, eller bare cykle en tur for fornøjelsens skyld. Det gør glæden endnu større hvis cyklen er i god stand, kæden er smurt og dækkene hårdtpumpede. Her er en liste over cykeldele og værktøj som er blevet testet grundigt, og som kan anbefales.

Linkene er såkaldte affiliatelinks, så helsepris.dk får en lille del af omsætningen i butikken som linket peger på. Det hjælper med til at finansiere hjemmesiden.

Delene er testet på en Trek 7.3 FX.

Cykeldæk

Der er ikke noget mere irriterende end at punktere på en cykeltur, så i løbet af de sidste par år er de punkterfrie dæk fra Schwalbe blevet meget populære, fordi de meget sjældent punkterer, ofte først efter mange tusinde kilometers kørsel, eller måske slet ikke, før dækket bliver udskiftet. Schwalbes dæk med den største komfort, kombineret med mindst rullemodstand er dækstørrelsen 700 x 32C, hvor bump og huller i vejen absorberes for højeste komfort, samtidig med at en pæn hastighed kan holdes.

Schwalbe laver også Schwalbe Marathon GreenGuard som skulle have op til 20% mindre rullemodstand. Desværre punkterer Schwalbe Marathon Greenguard meget oftere end Schwable Marathon Plus. Det er underligt at Schwalbe sender et så underlødigt produkt på markdet, da det uværgeligt vil ende med at skade deres stærke position på markedet som "Verdens bedste upunkterbare cykeldæk".

Dækpåsætter og dækmontagevæske

Dækpåsætter og dækmontagevæske er en stor hjælp hvis dækket driller. I stedet for at nørkle med dækket i lang tid, hvor man både kan komme til at punktere cykelslangen med dækjern, eller få vabler. Her kan dækpåsætter og dækmontagevæske virkelig hjælpe med at lirke den sidste og sværeste del af dækket på plads med et snuptag.

Schwalbe dækmontagevæske

Cykelslanger

Efterhånden er cykelslanger blevet så billige at man skifter slangen i stedet for at lappe den. Dels fordi det tager tid at lappe, men også fordi limen er sundhedsskadelig og udsender giftige dampe i lokalet. Alternativt kan man have en ekstra slange med på cykelturen, og så kan man lappen cykelslangen med hul i, når man er kommet hjem. I løbet af de sidste par år er den gammeldags ventil (Dunlop) blevet erstattet med autoventil (eller bilventil), fordelen er at der er færre bevægelige dele i ventilen. Denne slange passer til 700 x 28 dæk.

Fælgtape

Man kan med fordel sætte fælgtape (eller fælgbånd) inden i hjulet, for at undgår indvendige punkteringer.

Cykelpumpe

Når cyklen skal pumpes er en fodpumpe klart at anbefale. Dels pumper man slangen nemmere og hurtigere, men man kan også aflæse trykket, hvilket er en stor hjælp. Det er vigtigt at holde dækkene hårdtpumpede for at mindske rullemodstanden, men også for at undgå at punktere hvis man kører over en kantsten med meget flade dæk, hvorved dækket mases sammen og slangen kan punktere i hver side.

Små cykelpumper

Til cykelturen er de små og lette minipumper efterhånden blevet helt udemærkede, og minipumpen Zefal Air profil kan anbefales.

Cykellygter

Hvis du også er træt af at cykellygten har ligget tændt i din taske når du har brug for den, og batterierne er blevet flade er en nem løsning er at fastmontere forlygte og baglygte på cyklen. Mange fastmonterede for- og baglygter bruger AAA batterier, men de holder ikke lige så længe som AA-batterier som er at foretrække. Disse to lygter bruger begge AA-batterier.

Det er dog altid en god idé at have et ekstra sæt lygter med i tasken, hvis nu batterierne skulle løbe tør på de fastmonterede lygter. Husk at pakke dem ned forsvarligt, evt. i en lille æske, så de ikke bliver tændt i tasken ved et uheld.

Cykelkassette

På cykler med udvendige gear blive kassetten (kaldes af nogle gearene) hen ad vejen slidt. En populær producent inden for kassetter er SRAM. De laver både modellerne PG-830 og PG-850. Det lader til at kunne betale sig at købe den lidt dyrere PG-850, fordi den er mere slidstærk og derfor holder længere inden den skal skiftes ud.

Cykelkæde

Ligesom der er forskellige modeller kassette, er der også valgmuligheder inden for SRAMs kæder, fx PC-830, PC-850 og PC-870. Den mest slidstærke og langtidsholdbare kæde er PC-870.

Kædemåler

Det kan godt betale sig at skifte kæden inden den bliver alt for slidt, hvorved levetiden kan forlænges for andre dyrere dele på cyklen. Jo længere kæden bliver pga. slid, jo mere kan kassette og kranksættet (pedalarm + forklinge) slides ned, hvorved de ikke passer sammen med en ny kæde, hvis fx den gamle kæde var slidt 1% eller mere. Tjek kædelængden med denne kædemåler, og skift kæden når den er slidt 0,5%, og inden 0,75%.

CC-2 fra Park Tool er dyrere og måske lidt mere præcis, men nok ikke meget mere effektiv end CC-32 kædemåleren fra Park Tool.

Kædeadskiller

Et godt kvalitetsværktøj fra Park Tools til at tilpasse kædens længde. Brug evt. den gamle kæde til at bestemme længden.

Unbraco

Sæt med 7 unbrakonøgler fra Atredo: Atredo - Unbrakonøglesæt 7 stk.

Bagskifter

Bagskifteren flytter kæden til det valgte gear på kassetten, Shimano Deore bagskifter RD-M592:

Shadow versionen her over har en mindre profil, men er muligivs lidt tungere at skifte gear med. Alternativt kan RD-M591 bruges:

Bagskifter Shimano Deore 3 x 9 gear Sølv

Kranksæt

Kranksættet består af pedalarmene og de forreste klinger. Der er kommet en ny variant med integreret krankaksel kaldet Hollowtech II. Dette kranksæt inkluderer et krankleje med BSA gevind type (1,37" x 24) SM-BB51.

Pedaler

Gode pedaler, hvor akslen ikke stikker op i midten på den ene side.

XLC PD-M02 Platform Pedals

 

Pedalarmsaftrækker

Til den gamle type krank skal man bruge en pedalarmsaftrækker, denne er udemærket.

Bagagebærer

En god bagagebærer som er forberedt til cykeltasker med 2 stivere i hver side.

Bagagebærerne fra Tubus kan også anbefales.

Cykeltasker

Nogle af de mest brugevenlige og rummelige cykeltasker på markedet, der er tænkt over alle detaljer.

Suveræn styrtaske med kliklås, så man hurtigt kan tage den af.

Fine fortasker, husk at der skal monteres holdere på forgaflen til dem.

Cykellås

Husk at låse cyklen med en godkendt lås, wirelåse er ofte ikke sikre nok.

Bremser

Bremsekløer som fungerer fint.

Cykelsadel

Denne sadel til 100 kr. er fortræffelig.

Sadelovertræk

Undgå våd sadel med dette slidstærke overtræk.

Flaskeholder

God flaskeholder.

Cykelhjelm

Meget fin cykelhjelm, som også tidligere kunne fåes i stor størrelse, 61-65 cm.

Arbejdsstand

For en bedre arbejdsstilling som skåner ryggen kan denne arbejdsstand ikke anbefales nok. Cyklen kan hæves op i en behagelig arbejdshøjde, så man ikke skal bukke sig ned og risikere at få ondt i ryggen.

Friluftsudstyr

For et godt udvalg i Friluftsudstyr, besøg GrejFreak.dk.